Excursie Kiemkracht 64

Met circa 30 mensen leidde Marion ons rond. De tuin had vorige week goed regen gehad en stond er prachtig bij. 
Ik was er al eerder geweest en trof nu een nog vollere moestuin. Het was ‘s ochtends bewolkt, later werd het zonniger.

In deze tuin (waar we later nog even bij stil stonden), werkt Marion met permacultuur; de bedden zijn bedekt met houtsnippers; onkruid wordt op heuveltjes gelegd als compost. In de grond is hout (takken) gestopt, waardoor de grond vruchtbaar wordt. Geen bestrijdingsmiddelen uiteraard, geen kunstmest. Slakken zijn er, maar niet veel. 

Daarna liepen we naar de eerste uitbreiding: een moestuin waar strak in rijen wordt geteeld. Dat is gedaan om efficiënter te kunnen werken. De opbrengst is voor pakketten die mensen zelf ophalen. Marion wil graag zien wie haar eten op eet. Ook wil ze de mensen graag laten ervaren waar het eten groeit. En inderdaad het voelt weldadig: de ruimte, de kleuren en geuren van de planten, geluiden van vogels, insecten, kikkers. 

 

Marion gebruikt dierlijke mest uit de buurt (paardemest/koeienmest); de planten staan er prachtig bij. De paadjes worden bedekt met gewied materiaal. De aardappelen controleert Marion ‘s ochtends vroeg op de coloradokever. Als die zijn eitjes heeft gelegd, ben je te laat.

Daarna bekeken we het voedselbos: in april 2017 was ik hier ook, toen Ernst Götsch hier op bezoek was (verslag). Wat Marion van hem leerde: bomen kunnen best wat dichter bij elkaar staan; ze helpen elkaar.

Een aangrenzend perceel is helemaal ingericht volgens de ideeën van Götsch: biomaasabomen aan de rand, zoals populier, wilg, esdoorn. Bomen die je veel mag snoeien. Het snoeimaieriaal komt te liggen naast de fruitbomen in de rijen ertussen:

In het gedeelte met de vijver en eromheen mag de natuur zijn gang gaan. Het maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur. Reeën gebruiken deze strook graag. Marion heeft de stammen van de bomen in het voedselbos wel beschermd  met gaas, dat is vooral tegen vraat door hazen.

Heel indrukwekkend weer! Met als afsluiter een bezoekje in het aardenhuis, dat bijna klaar is.

 

Ronde muren van leem, een hoog plafond, vloerverwarming met warm water via een warmtepomp in de winter, koel water in de zomer. Ontworpen door architect Van Laarhoven. Uitgevoerd door 60-plus bouwvakkers die heel goed begrijpen wat de meerwaarde van bouwen in ronde vormen is en kreatief kunnen meedenken. Marion is heel tevreden over dit hele bouwproces. En wij ervaren ook zelf wat een geweldige plek dit is.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.