Voedselbos Novio in Hees

Dit was de oproep van Wouter van Eck : Nijmegen krijgt een voedselbos! Het wordt een openbaar park van circa 1,5 hectare aan de westrand van de stad. Ik heb het plan mogen maken, in samenwerking met de Werkgroep Groen van Vereniging Dorpsbelang Hees en uiteraard de gemeente Nijmegen. Vrijdag 25 en zaterdag 26 november 2016 wordt een groot deel aangeplant. We krijgen daarbij al hulp van basisschool De Lanteere en wethouder Harriet Tiemens. Meer hulp is nog welkom, vrijdagmiddag vanaf 13.00 uur en zaterdag vanaf 10.00 uur. Leuk als je mee kunt helpen, stuur dan even een mailtje naar: kenniscentrumvoedselbossen@gmail.com

Ik hielp mee vandaag en hoorde, dat het nog nooit zo snel is gegaan van plan tot uitvoering! Dorpsbelang Hees is al langer bezig met het groen in haar wijk. In dit gebied, Bredestraat achter nr 72 stonden jarenlang kassen.
kaartIk begreep vandaag dat Han Derckx, adviseur van de afdeling Ruimte van de gemeente Nijmegen, de werkgroep Groen heeft getipt om eens een kijkje te nemen in het voedselbos van Wouter van Eck. En dat hieraan voorafging het bezoekje van hem en wethouder Harriët Tiemens in 2015, aan dit voedselbos, tijdens de publieksdag stadslandbouw in Nijmegen. En dat beiden enthousiast waren!

Beiden waren aanwezig tijdens de pauze na ruim 2 uur bomen planten te midden van onkruid en ook kamille, klaver, zonnebloemen die Wouter dit voorjaar al met scholieren had ingezaaid. Wouter vertelde, dat de bomen die hier worden geplant sterk genoeg zijn om het onkruid op termijn te weerstaan. De eerste paar jaar zijn de boompjes nog klein en onopvallend te midden van hoog onkruid. Als ze groter worden, gaan ze wel opvallen. Ze profiteren dan van het onkruid dat eromheen staat; dat onkruid houdt de bodem bedekt, het zorgt voor mineralen, houdt vocht vast, trekt insecten aan. Kortom: het heeft tal van nuttige functies.

Harriët Tiemens doopte het voedselbos met een fles lokale wijn en benoemde hierbij  het speciale van een voedselbos: onkruid wieden is er niet bij.

Vandaag was het de eerste plantdag, morgen volgt de 2e. We plantten met circa 15 mensen 400 elzen, die als windkering gaan dienen; een stuk of 100 lindes, die in een dichte haag zijn geplant en waar je in het voorjaar lindeblaadjes van kan plukken voor de sla. Sommigen plantten 2 vijgebomen bosjes; en anderen fruitbomen en struiken. Naast bijzondere fruit- en nootbomen, komen er ook gewone bessenstruiken, appel, peer, pruim en kersenbomen. Waarvan Wouter vertelde dat die ook niet inheems zijn en ooit, lang geleden naar Nederland zijn geimporteerd.

Je kan vast nog mee doen, stuur dan even een mailtje naar kenniscentrumvoedselbossen@gmail.com

Voor wat te eten en drinken zorgt de groengroep Hees, ook is er de mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Trek warme kleren aan en stevige schoenen. Als het lukt om een spade mee te nemen is dat handig. Tuinhandschoenen ook als je dat gewend ben.

Wouter van Eck maakte het ontwerp en begeleidt het planten, maar daarna is het voedselbos in beheer van de werkgroep Groen van dorpsbelang Hees. Ook de hoveniers van de gemeente komen hier niet meer. De werkgroep Groen is op zoek naar versterking, van vooral jonge mensen. Het gaat om maandelijks bij elkaar komen en bespreken wat er gedaan moet worden. Interesse en woon je in de wijk?

Hieronder een impressie van de aanplantdagen:

Rondleiding voedselbos NovioRondleiding voedselbos Novio
18 juni 2018

Over onder andere het beheer: bramen moeten eruit, maar de rest van de “vrijwilligers” mogen blijven

Meer
The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.