Permablitz acties, plantjes en slakken

We hebben er nu 2 uitgevoerd; de andere 4 zijn ingepland.
De eerstvolgende, in Lent, zou plaatsvinden op 1 mei, maar deze wordt uitgesteld, waarschijnlijk naar 4 of 5 juni.
Kijk of je mee kan doen aan deze of aan een eerdere: op 11, 12, 20 mei. Bekijk de plannen en geef je dan via de website op: https://eetbaarnijmegen.nl/permablitz/

Als het zelf zaaien tegen valt, koop dan je plantjes: op de markt, bij tuincentra, bij AkkerMaal, op 30 april tijdens de lentemarkt van de historische tuin of op de dag van het park, 22 mei, Limos terrein en misschien in meer parken.

De slakken zijn er weer. Ze doen zich tegoed aan de tuinbonen, vooral ‘s avonds. Ik heb veel te veel blad van de Kapucijnerbaard (voorloper van de witlof en echt bitter), maar een los blad vinden de slakken heerlijk. Ze eten niet van de plant zelf, die is ijzersterk. Maar zo’n verzwakt, want afgescheurd blad, lusten ze wel. Het fungeert bij mij als lokkertje. Elke avond controleer ik mijn tuinbonen. Slakken die ik hier aantref, gaan zo de kliko in; samen met de slakken die op het kapucijnerblad zitten,  incl. kapucijnerblad. Dan kunnen ze in de kliko nog even verder eten. Ze zijn nog klein, maar zeker hongerig.

Dit is ook de enige plek waar ze zitten, het is te doen.

P1030350

Het zou mooier zijn als er een evenwicht kon ontstaan tussen slakkeneters en hun natuurlijke bestrijders. Die zijn zeker aanwezig in mijn tuin: er zijn kikkers, ik laat de kleine slakken met huisje (die gele) in leven, want zij eten de slakkeneitjes. Heel soms hoor ik een egel. Er zijn genoeg vogels, maar die pikken liever de wormen uit de houtsnipperpaadjes.

Ik zou de planten ook kunnen beschermen door een plastic pot met kopertape erop rondom de plant te zetten, maar dat is op deze plek wat lastig.

Dat doe ik wel zodra de slakken de tuinbonen hebben ontdekt die nu elders staan in een makkelijke moestuinbak.

The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.