Transition Town Treffen 2016

In het weekend van 30/31 januari vond weer de jaarlijkse ontmoeting plaats tussen geinteresseerden in de Transition Town beweging. Een heel inspirerend weekend, waarbij ik hieronder alleen wat ontwikkelingen die ik op “eetbaar” gebied tegenkwam;  in het weekend kon je ook over schaliegas, fossielvrij, de klimaat beweging, een 24-urige werkweek, de natural step, je huis energieneutraal maken, boomwaardering en nog heel veel meer je kennis verbreden, de discussie aangaan, of gewoon voor het eerst wat kennis opsteken. 

Ik hield samen met Marc Dekens een presentatie. Helaas alleen in woorden, omdat de apparatuur het liet afweten. Maar hier kan je hem nog even bekijken, vooral plaatjes, veel van permablitz acties. Niet volledig! 

  • Duurzaam Boxtel op de kaart: in de duurzame week kan je langs diverse duurzame initiatieven fietsen. Initiatief van TT Boxtel 
    Duurzaam-Boxtel-op-de-Kaart-def. Buurtmoestuinen, oertijmuseum, biologisch melkveebedrijf, gebouwen met zonnepanelen op het dak, natuurspeelplekken en nog meer. Alles op mooie stevig A4tje. Niet digitaal. We zijn opgeroepen om allemaal ook een duurzame week te organiseren, rondom de dag van de duurzaamheid: 10-10. Wie wil meehelpen om ook zo’n kaart voor Nijmegen te ontwikkelen? Of gebeurt het al? Dan wil ik graag meedenken.
  • Arnhem was er: http://www.bloeiinarnhem.nl/, Arnhem heeft (nog) geen transition town, maar deze site en de mensen erachter vervullen wel eenzelfde netwerk functie als eetbaar Nijmegen. Mooie site!
  • In Boxtel vergeeft de gemeente ieder plantsoentje of parkje aan een groepje mensen, minimaal 3, die daar een buurtmoestuin willen beginnen. Op verzoek planten ze er ook fruitbomen in stroken gemeenteplantsoen. Ik geloof dat de omwonende(n) dan wel zelf voor onderhoud moet zorgen.
  • Marc Dekens heeft in Arnhem een stuk grond van 5,5 ha ter beschikking gekregen om er een voedselbos op in te richten; wel een pittige uitdaging, want enorm drassig/moerassig zelfs.
  • beetje terzijde: interessant gesprek met dierenarts, die suggereerde dat de toename van plastic, ook in Afrika, de oorzaak van nog meer muggen zou kunnen zijn. Ze leggen hun eitjes graag in een plasje water. Plastic vangt dat mooi voor ze op. Dat geldt ook voor onze fruitvliegjes: zorg dat er geen plasje water of ander vocht blijft staan en je bent er zo vanaf.
  • Slakken is voor heel veel tuiniers een groot probleem. Maranke heeft hier een praktische, toevallig ontdekte tip voor. 
  • Laat kweekgras niet even een jaartje zijn gang gaan. Roei het uit tot aan de wortel; heb je geen tijd, dek de grond af met karton om de groei af te zwakken.
  • weetje: de grondlegger van het Transition Towns netwerk was Rob Hopkins. Hij besloot hiertoe nadat hij kennis had gemaakt met permacultuur.
The following two tabs change content below.

Karla Mulder

Enthousiast over zelf je voedsel verbouwen, permacultuur, met eigen eetbare tuin, volkstuin en boomspiegel. In 2011 begonnen met het platform Eetbaar Nijmegen.