Juli: wildplukken

Ga mee op wildpluk-excursie en ruik en proef en leer van alles over de eetbare planten in de vrije natuur.
Meer informatie (onder andere bij)  http://www.womanintothewild.nl/activiteiten/foodwalk/ : “foodwalk” van Jacqueline Raaymakers 

Dankzij de Wildplukwijzer zijn er veel meer openbare locaties bekend waar je fruit of noten kan plukken of rapen. Soms ook particuliere plaatsen waar je een kleine vergoeding kan betalen.
Er is ook een app van: wildplukwijzer. Je kan hier zelf een nog niet bekende vindplaats aan toevoegen. 

Geef je locatie op en de straal waar binnen je wilt zoeken. Kies voor: nu in het seizoen en je ziet alles. We vulden het op 24 juni in voor Nijmegen en vonden aalbes, vlierbes, kers.

Heb je een plaats gevonden? Lees de adviezen van de Vereniging voor Veldbiologie:

 1. Houd je aan de regels ter plekke
  Oriënteer je bij de terreineigenaar en/of -beheerder (gemeente, natuurorganisatie e.d.) 
  Pluk alleen in gebieden waar je mag komen en respecteer de geldende regels.
 2. Zorg voor kennis van zaken
  Genieten van wat je plukt is heerlijk, maar weet wat je plukt. Om twee redenen.
  Bescherm jezelf. Er zijn diverse giftige soorten planten en paddenstoelen waarvan je misselijk of ernstig ziek kunt worden; een klein aantal is zelfs dodelijk. Kijk ook uit bij plekken waar net bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, bijvoorbeeld langs wegen en akkers.
  Bescherm de natuur. Zorg ervoor dat je niet de wettelijk beschermde of lokaal bedreigde soort plukt die toevallig veel lijkt op een algemene soort. Er zijn genoeg boeken, sites of apps waaruit je kennis kunt opdoen, of verenigingen, zoals de KNNV, die je de verschillen tussen bedreigde en algemene soorten kunnen leren. 
  Pluk alleen de soorten die je kent en die volop voorkomen in het gebied.
 3. Verstoor de omgeving niet 
  Breek geen takken af om die laatste walnoot te bemachtigen. Loop niet door bijzondere begroeiing en vertrap geen zeldzame planten om die lekkere bramen daar aan de overkant te kunnen plukken. Verstoor ook de dieren ter plekke niet, zoals reeën, dassen of vogels. Graaf geen planten uit, vertrap de bodem niet. Laat geen enkel spoor van je bezoek achter. 
  Kortom: gedraag je als gast.
 4. Let op dat de soort aanwezig blijft
  Wanneer je lokaal alle vruchten, zaden of planten plukt, dan kan lokaal een soort verdwijnen. Dat is niet de bedoeling. Zorg ervoor dat jij niet degene bent die voor het lokale verdwijnen van planten verantwoordelijk is. Pluk een klein deel (minder dan een tiende van wat aanwezig is) en zeker niet meer dan je voor eigen gebruik nodig hebt. Dat is ook in je eigen voordeel: als je wat overlaat voor volgend jaar heb je er zelf ook weer plezier van. Met andere woorden: respecteer de natuur ter plekke.
 5. Je bent niet alleen
  Denk aan een ander, zowel dier als mens. Laat daarom altijd wat vruchten hangen, eikels liggen, paddenstoelen staan voor dieren die ze eten. Ook collega-plukkers doe je zo een plezier. Bovendien zijn er mensen die op een andere manier willen genieten van de natuur; zij willen zien, ruiken, voelen. Zelfs als je je verantwoordelijk gedraagt, kan het zijn dat sommigen je aanspreken op wat je doet. Gedraag je dan respectvol; leg bijvoorbeeld uit wat je doet en toon de gedragscode. Dan is duidelijk wat kan en mag in de natuur. 
  Zorg zo dat iedereen kan blijven genieten van de natuur.

  Nog een praktische tip: pluk geen bramen die laag bij de grond hangen, want daar kunnen honden, katten of zelfs vossen tegenaan hebben geplast. Pluk daarom alleen bramen die boven je knieën groeien. En leer kleine kinderen dat ze alleen bramen vanaf heuphoogte plukken. En dat ze niet zomaar een ander besje dat ze toevallig tegenkomen in hun mond stoppen. Verder oppassen voor brandnetels en voor de stekels van de bramenstruik zelf. 


  Wees voorzichtig met plukken van planten/vruchten op ooit verontreinigde grond (en nog meer tips over plukken)
  Tip over vers houden van blad
  Vogelmuur
  Brandnetels
  Knopkruid  en nog meer “onkruid” in het wild.

  Hieronder zie je de wildplukwijzer kaart, klik erop en je komt bij de website Wildplukwijzer.nl.

Nieuws

Online wildplukcursus

Wat houdt het in? Vanaf 2019 ontvang je, voor een paar euro per maand, een jaar lang elke week Wildpluk-mail. Elke week leer je een nieuwe plant door middel van tekeningen, videos, een quiz, foto’s.. Daarnaast komen recepten, de geneeskrachtige werking, de geschiedenis van wilde eetbare planten, een stukje biologie en wilde planten in de kunst … Lees verder

Foodwalk Woman in the Wild

Gevonden op de agenda van womanintothewild.nl/activiteiten/foodwalk/ Een foodwalk duurt 2 uur. Deze geeft ze graag aan de noordkant van De Waal, omdat ik hier de gebieden op mijn duimpje ken. Bijvoorbeeld in het Oosterhoutse Bos of de Bemmelse Waard. Maar een foodwalk kan -in overleg- ook op een andere natuurlijke locatie gehouden worden. Prijs: € … Lees verder