April: in de tuin

In april is er meestal veel te doen. Onkruid groeit. Je kan zaaien en planten. 
Doe je mee? Deel je tips hier over het zelf opkweken van zaden in april of mei. 

Ter inspiratie organiseren we deze maand een fietsexcursie langs eetbare privétuinen en buurtmoestuinen.

Het tuinseizoen is begonnen! Je kan nu volop rechtstreeks zaaien of planten kopen op de markt of in een tuincentrum. Sommige zaden moet je eerst thuis voorzaaien.

  • Koop bij voorkeur biologische zaden. Die leveren sterkere planten op. Je kan ze kopen in de natuurwinkels, zoals Van Nature, Odin, Ekoplaza. Of via de webwinkel van bijvoorbeeld  Eco-logisch (zaden van Demeter en de Bolster).
    Of via de facebookgroep: Planten, stekjes en zaden ruilen en weggeven regio Nijmegen en Arnhem
  • Koop bij voorkeur ook biologische planten om dezelfde reden; ze zijn sterker, hebben geen last gehad van bestrijdingsmiddelen tijdens het opkweken.
    In Nijmegen kan je biologische uien, knoflook en aardappelen kopen bij sommige natuurwinkels, zoals Odin.
    Bestellen in webwinkel, zelf ophalen op vrijdag en zaterdag bij Jongerius in Houten. Nog meer adressen
  • Zaden en planten kan je ook kopen op zaterdag 5 mei op de LENTeMARKT in Lent. Niet gecontroleerd biologisch, maar mogelijk wel, omdat het opkweek door deels hobbyisten betreft. Ruim 40 kramen tref je aan in de hoogstamboomgaard van Warmoes. Ook FruitLent staat hier. Waarschijnlijk ook Gradinka (bd planten en zaden).
  • Op zondagmiddag 27 mei is er een plantenmarkt op het Limos terrein (achter paviljoen in de buurt van kruising Limoslaan en Wachterslaan).

NB: Let op het afharden van je planten. Ze moeten geleidelijk wennen aan de koudere temperatuur. 
Praktische tips over het opkweken van allerlei eetbare planten vind je onder andere op https://www.mooiemoestuin.nl/ , of via een app:  Albert Heijn en Makkelijke moestuin maakten er één.

Heb je geen grond?
Word lid van een volkstuinvereniging. Of doe mee aan een buurtmoestuin of voedselbos in jouw buurt. Of begin met buurtgenoten een buurtmoestuin.

Eerst zien, dan geloven?
Ga mee op fietsexcursie langs eetbare stadstuinen en buurtmoestuinen op 20 april en 27 mei.

Op 2 en 3 juni kan je kijken in andermans tuin tijdens de eco-tuindagen van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren)

Eerst elders meehelpen, dan misschien zelf? Historische tuinderij Warmoes-Lent zoekt vrijwilligers op maandag, woensdag of vrijdag.

Op moestuin-cursus? Je kan er een volgen bij Philip Jongeneelen van  De Gulle Tuin;  of een kruidencursus en -workshops door Maartje Gruter van de Stadskruidentuin.

Gewoon eten uit de natuur?
Zie de wildpluk-maand voor leuke workshops.
 

19 tips voor een watervriendelijke en hittebestendige tuin

Uit: http://www.stadszaken.nl/klimaat/groen/1416/19-tips-voor-een-watervriendelijke-tuin1. Plaats een regenton2. Werken aan een gezonde bodem3. Makkelijke planten voor een schaduwtuin4. Makkelijke planten voor een natte tuin5. Makkelijke planten voor een zonnige...

Lees meer

Moestuinkalenders

Wanneer kan je wat zaaien, oogsten, waar moet je op letten?https://www.moestuinweetjes.com/moestuinkalenders-zaaikalender-oogstkalender/http://velt.be/ecologisch-leven-je-tuin/moestuinkalenderUiterlijk 1 maart kan je de nieuwe app van de makkelijke ...

Lees meer

Gember

https://nl.wikihow.com/Een-gemberplant-kweken

Lees meer
Translate »
Share This