April: in de tuin

In april is er meestal veel te doen. Onkruid groeit. Je kan zaaien en planten.
Doe je mee? Deel je tips hier over het zelf opkweken van zaden in april of mei.

Ter inspiratie organiseren we deze maand een fietsexcursie langs eetbare privétuinen en buurtmoestuinen.

Het tuinseizoen is begonnen! Je kan nu volop rechtstreeks zaaien of planten kopen op de markt of in een tuincentrum. Sommige zaden moet je eerst thuis voorzaaien.

  • Koop bij voorkeur biologische zaden. Die leveren sterkere planten op. Je kan ze kopen in de natuurwinkels, zoals Van Nature, Odin, Ekoplaza. Of via de webwinkel van bijvoorbeeld  Eco-logisch (zaden van Demeter en de Bolster).
    Of via de facebookgroep: Planten, stekjes en zaden ruilen en weggeven regio Nijmegen en Arnhem
  • Koop bij voorkeur ook biologische planten om dezelfde reden; ze zijn sterker, hebben geen last gehad van bestrijdingsmiddelen tijdens het opkweken.
    In Nijmegen kan je biologische uien, knoflook en aardappelen kopen bij sommige natuurwinkels, zoals Odin.
    Adressen met plantgoed.
  • Zaden en planten kan je ook kopen op zaterdag 5 mei op de LENTeMARKT in Lent. Niet gecontroleerd biologisch, maar mogelijk wel, omdat het opkweek door deels hobbyisten betreft. Ruim 40 kramen tref je aan in de hoogstamboomgaard van Warmoes. Ook FruitLent staat hier. Waarschijnlijk ook Gradinka (bd planten en zaden).
  • Op zondagmiddag 27 mei is er een plantenmarkt op het Limos terrein (achter paviljoen in de buurt van kruising Limoslaan en Wachterslaan).

NB: Let op het afharden van je planten. Ze moeten geleidelijk wennen aan de koudere temperatuur.
Praktische tips over het opkweken van allerlei eetbare planten vind je onder andere op https://www.mooiemoestuin.nl/ , of via een app:  Albert Heijn en Makkelijke moestuin maakten er één.

Heb je geen grond?
Word lid van een volkstuinvereniging. Of doe mee aan een buurtmoestuin of voedselbos in jouw buurt. Of begin met buurtgenoten een buurtmoestuin.

Eerst zien, dan geloven?
Ga mee op fietsexcursie langs eetbare stadstuinen en buurtmoestuinen op 20 april en 27 mei.

Op 2 en 3 juni kan je kijken in andermans tuin tijdens de eco-tuindagen van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren)

Eerst elders meehelpen, dan misschien zelf? Historische tuinderij Warmoes-Lent zoekt vrijwilligers op maandag, woensdag of vrijdag.

Op moestuin-cursus? Je kan er een volgen bij Philip Jongeneelen van  De Gulle Tuin;  of een kruidencursus en -workshops door Maartje Gruter van de Stadskruidentuin.

Gewoon eten uit de natuur?
Zie de wildpluk-maand voor leuke workshops.

 

Nieuws

19 tips voor een watervriendelijke en hittebestendige tuin

Uit: http://www.stadszaken.nl/klimaat/groen/1416/19-tips-voor-een-watervriendelijke-tuin 1. Plaats een regenton2. Werken aan een gezonde bodem3. Makkelijke planten voor een schaduwtuin4. Makkelijke planten voor een natte tuin5. Makkelijke planten voor een zonnige tuin6. Makkelijke planten voor een droge tuin7. Leg een gazon aan8. Plant een heg9. Plant een boom10. Vergroen je balkon11. Maak een geveltuintje12. Waterpasserende verharding13. Maak een goot14. … Lees verder

Moestuinkalenders

Wanneer kan je wat zaaien, oogsten, waar moet je op letten? https://www.moestuinweetjes.com/moestuinkalenders-zaaikalender-oogstkalender/ http://velt.be/ecologisch-leven-je-tuin/moestuinkalender Uiterlijk 1 maart kan je de nieuwe app van de makkelijke  moestuin downloaden in de App store of google playlist.  

Handige opkweek tips van VELT, vanaf half februari thuis: pepers, aubergines, paprika

Enkele weken later komen de tomaten aan de beurt. De zaden van deze planten hebben minstens twintig graden Celsius nodig om te kiemen, het liefst dag en nacht. Uit: http://www.velt.nu/nieuws/voorzaaien-7-tips  

Planten, stekjes en zaden ruilen en weggeven regio Nijmegen en Arnhem

Dit is een Facebook groep:  “bedoeld voor mensen die het leuk vinden om stekjes, plantjes, of zaden te ruilen of weg te geven. Ook plantgerelateerde spullen kun je aanbieden. Nodig gerust iedereen uit waarvan je denkt dat die dit leuk vindt!Het is niet de bedoeling geld te vragen, of specifieke spullen die je in de winkel moet … Lees verder

Gember

https://nl.wikihow.com/Een-gemberplant-kweken

Voorbeeld van een fietsexcursie langs eetbare prive tuinenen buurtmoestuinen in Nijmegen oost

In het kader van de publieksdag stadslandbouw in 2015 organiseerde Eetbaar Nijmegen onder andere deze fietsexcursieVerslagaankondiging